Головна » 2018 » Березень » 1 »

1 березня 2018 - Всесвітній день імунітету


14:44

1 березня 2018 - Всесвітній день імунітету

Тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

Щорічно з ініціативи ВООЗ 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Саме слово "імунітет” походить від латинського слова «immunitas» і означає «звільнення». Імунітет – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Початок весни — чи не найгірша для імунітету пора року, адже він виснажений боротьбою з зимовими вірусами та інфекціями, а також авітамінозом.

У жодному разi не можна зміцнювати імунітет, вживаючи імуностимулятори. Адже усi медикаментознi препарати допомагають лише короткостроково – доки їх п'єш. Імунна система не гумова – вона не може постiйно працювати у режимi повної бойової готовностi. Якщо її «пiдстьобувати» штучно, то при закiнченнi дiї преперату рiвень захисту впаде майже до нуля. Навiть рослиннi адаптогени (женьшень, елеутерокок, ехiнацея) не є панацеєю у цiй ситуацiї.

Щоб пiдняти iмунiтет, потрiбен час. Вживати адаптогени треба починаючи з малих доз, пiдвищуючи їх раз на тиждень. А якщо людина раптом почне приймати великi дози, то настане зворотна реакцiя – пригнiчення iмунiтету.

Так само не варто «переборщувати» з антиоксидантами – зокрема, з вiтамiном С. Немає жодної потреби їсти його пачками. Достатньо налагодити харчування: квашена капуста, лимони, апельсини, мандарини, будь-якi свiжi овочi та фрукти повиннi щодня бути на столi. Адже вітаміни з продуктiв засвоюються органiзмом краще, нiж синтетичнi. До речі, останні часто виликають алергiю. I, врештi, якщо постiйно давати органiзму готовi вiтамiни, вiн втратить здатнiсть синтезувати їх з продуктiв харчування. Варто з'їдати лише один цитрусовий плiд через день – цього цiлком досить для надходження необхiдної кiлькостi вiтамiну С.

Велику роль у формуваннi iмунiтету відіграє нервова система. Адже пiд час емоцiйного стресу наднирники виробляють стресовi гормони, якi знижуть активнiсть iмунної системи. А ще функціонування імунної системи залежить від стану печінки. Печiнка – головний очищувач кровi, а при потрапляннi вiрусу саме вона є постачальником «будiвельного матерiалу» для вироблення iмунною системою антитiл (зокрема, iнтерферону). Коли вiрус потрапляє в органiзм через слизову оболонку органiв дихання, починається вироблення iмуноглобулiну А. Цi антитiла зв'язують та деактивовують вiрус, а вироблення iмуноглобулiнiв залежить вiд здатностi печiнки продукувати вiдповiднi клiтини. Тому для iмунiтету треба насамперед очистити та активiзувати дiяльнiсть печiнки. Адже недарма її називають королевою органiзму. Дуже важливо налагодити правильне харчування – зокрема, забезпечити достатнє надходження вiтамiну А (саме вiн необхiдний для печiнки). Варто виключити вживання алкоголю, який руйнує печiнку.

Необхiдно слiдкувати за мiкрофлорою кишкiвника, адже вiн бере безспосередню участь у формуваннi iмунiтету. Це найбiльший бар'єрний орган людини. Харчування має бути таким, щоб мiнiмiзувати гниліснi процесi у кишкiвнику – тобто, вживатибiльше злакiв, овочiв у будь-якому виглядi (вони мiстять клiтковину), хлiб грубого помолу, молочнокислi продукти.

Головне – зрозумiти, що iмунiтет людини залежить вiд того, що i як вона їсть. Наше завдання – зебезпечити iмуннiй системi матерiал та можливiсть виконувати свою роботу.

 

КНП "Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров'я ЧМР"

Переглядів: 70 | Додав: 123
Всього коментарів: 0