Головна » 2017 » Червень » 26 »

Як вберегтися від ботулізму?


08:50

Як вберегтися від ботулізму?

За повідомленням Держпродспоживслужби України в травні 2017 року зареєстровані випадки захворювань на ботулізм внаслідок вживання в’яленої риби, придбаної в торгівельній мережі міст Київ, Херсон, Полтава. Минулого року в нашій державі зареєстровано 96 випадків захворювань на ботулізм з 115 потерпілими у т.ч. 10 дітей. Померло 9 осіб. Захворювання пов’язані з вживанням м’ясних консервів, що були виготовлені в домашніх умовах (85 осіб), придбані на стихійних ринках (11 осіб), підприємствах торгівлі (6 осіб) та невідомого походження (2 особи).

В Черкаській області в минулому році зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм у Звенигородському, Канівському та Смілянському районах, внаслідок яких постраждало 5 осіб. З початку 2017 року зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм в Черкаському, Золотоніському та Чорнобаївському районах, внаслідок яких постраждало 4 особи, 3 з яких померли. Захворювання виникли у побуті внаслідок вживання в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.

Крім того на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області 02 червня 2017 року надійшло повідомлення стосовно реєстрації випадку захворювання на ботулізм у мешканки с. Микільське, Полтавського району, Полтавської області, ймовірно пов’язаного з продукцією виробництва ФОП Сидоренко І.З. м. Черкаси.

Ботулізм – це гостре токсикоз - інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків для стану здоров’я та, навіть, до смерті людини.

Фахівці інформують, що захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин. Найчастіше – це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви. Також потрібно бути обережними у власному виробництві консервів з овочів і грибів, ретельно вимиваючи з цих продуктів залишки ґрунту, які теж можуть містити ботулінічні палички або спори. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак продукту не змінився.

Інкубаційний період при харчовому ботулізмі – від 8 годин до 10 діб. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, тому хворому може здаватися, що це несерйозна хвороба і він має впоратися з нею сам. Проте така самовпевненість призводить до того, що втрачається дорогоцінний час, потрібний для рятування життя.

Медики застерігають, що один із інформативних і ранніх симптомів ботулізму – це порушення близького зору: хворі не можуть читати текст, який лежить перед ними, але добре бачать предмети. Іноді людина скаржиться, що перед очима з’являється «сітка», «імла», що заважає бачити.

Наступними симптомами ботулізму є підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватні»), запаморочення. Слабкість прогресує, у перші години та дні спостерігаються короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім пронос припиняються і настає стадія парезу кишечнику: з’являється здуття живота, запор. У розпалі хвороби виразно помітно переважне ураження м’язів шиї та кінцівок.

Також одним із ранніх (і частих, майже постійних) симптомів є порушення салівації. Іноді сухість у роті буває настільки сильною, що хворий змушений постійно пити воду або змочувати водою язика, тому що без цього «язик присихає до піднебіння», людина не може говорити. Голос стає тихим, а іноді й повністю зникає.

«Якщо у вас чи ваших близьких спостерігаються такі симптоми – негайно до лікаря. Усі хворі на ботулізм, незалежно від тяжкості, підлягають обов’язковій госпіталізації, адже серед ускладнень хвороби – зупинка дихання і серця»,

Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які потрапляють в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки, при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів.

Наприкінці прихованого періоду може з’явитися слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих  правил: 

 - не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

- не допускати споживання продуктів і напоїв із простроченими термінами, умовами зберігання (продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі не вище +6 °С);

- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини

- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;
- для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;
- дотримуватись правил особистої гігієни.

Інструктор із санітарно-освітньої роботи КНП «Друга Черкаська міська лікарня відновного лікування» ЧМР Березняк Н.В.

КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР»

Переглядів: 35 | Додав: 123
Всього коментарів: 0