Головна » 2018 » Червень » 4 »

Обережно – Ботулізм


08:41

Обережно – Ботулізм

Ботулізм –  тяжке харчове отруєння мікробної природи. Смертність від ботулізму в Україні становить в середньому 10%. Назва «ботулізм» походить від німецького слова «botulus» - ковбаса, оскільки перше захворювання зв’язували із вживанням ковбаси.

Ботулізм, як правило, виникає у зв′язку із вживанням консервованих м′ясних продуктів, особливо домашнього виготовлення, в′яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балика і. т.і.

За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів.

В шлунку і кишківнику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину.

Спори збудника містяться у грунті. Паличка ботулінуса широко розповсюджена в навколишньому середовищі. Джерелом її є людина і тварина. Спори ботулінуса відрізняються надзвичайно високою стійкістю проти дії фізичних і хімічних факторів. Висока концентрація кухонної солі не впливає на ботулотоксин.

Інкубаційний період (період розвитку хвороби) ботулізму коливається від 2-3 годин до 6-10 діб, але найчастіше становить 4-72 години. В інкубаційному періоді відбувається всмоктування токсину з кишківника у лімфатичну та кровоносну системи, а потім – міграція його до центральної нервової системи, де виникає необоротна фіксація отрути. В фіксованому стані в нервових клітинах отрута ботулізму не може бути нейтралізована навіть масивними дозами антитоксичної сироватки.

У більшості випадків хвороба починається з появи неспецифічної симптоматики (нездужання, загальної слабкості, головного болю). Через кілька годин неспецифічні прояви змінюються на специфічні. Починають переважати нервово-паралітичні прояви внаслідок порушення діяльності нервових центрів, які регулюють функції слинних і сльотних залоз, м'язів носоглотки та обличчя. До ранніх симптомів захворювання належать поступово зростаюче порушення зору (двоїння в очах, опущення вік та інше). Потім виникає параліч м′ якого піднебіння, язика, глотки, гортані, порушення мовлення аж до повної втрати акту жування та ковтання. Внаслідок паралічу м'язів обличчя змінюється його вираз аж до невпізнання. Парези м'язів шлунка та кишківника викликають значні порушення моторної функції кишок, які супроводжуються стійким запором та утворенням газів. Пульс прискорюється, а температура тіла, як правило нормальна або нижче норми. Хвороба найчастіше триває 4-8 діб (в окремих випадках 3-4 тижні). Смерть настає як правило від дихальної недостатності при повній свідомості.

До харчових продуктів збудники ботулізму можуть потрапляти різними шляхами. М′ясо, наприклад, може забруднюватися у процесі забою і розбирання туші тварин.

Сьогодні, коли майже всі надають перевагу домашній консервації, потрібно бути вкрай обережними. Адже характерною особливістю збудника ботулізму є те, що він розвивається в умовах відсутності кисню, зокрема в закритих банках. Паличка ботулізму може розмножуватись у продукті «гніздом», тобто уражати обмежену ділянку якогось (твердого) продукту, тому не всі, хто вживав даний продукт має ризик захворіти. Щоб уникнути страшної хвороби потрібно, перш за все, не виготовляти в домашніх умовах м′ясні, рибні, грибні консерви з герметичною закруткою, засолу і маринування грибів проводити в діжках, емальованому посуді з вільним доступом повітря. Рибу після улову відразу ж потрошити, промивати холодною водою і зберігати в морозильнику.

   Не допускати забруднення туш свиней вмістом кишківника. При консервування овочів і фруктів дотримуватись рекомендуємої технології приготування, використовувати лише свіжі, ретельно вимиті овочі і фрукти. Суворо дотримуватись правил обробки банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, зокрема консервовану продукцію.

                                           Будьте обережними та уважними!

На території Черкаської області з початку 2018 року  зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.

  Мешканці м. Сміла, Шпола та с. Моринці Звенигородського району захворіли після вживання домашньої тушонки та м’ясного домашнього паштету без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

На початку травня поточного року захворіли 2 мешканці м. Черкаси та Золотоноша, які вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, виловлену весною поточного року, що й призвело до тяжкого захворювання.

Для попередження захворювання слід дотримуватись технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та овочевих консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням. Також радимо втриматись від уживання в’яленої та копченої риби, виловленої навесні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою.

Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Бережіть своє здоров’я!

 

КНП "Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров'я ЧМР"

Переглядів: 46 | Додав: 123
Всього коментарів: 0