Головна » Статті » Поради лікаря

До чого може призвести брак йоду в організмі людини і як цьому запобігти?

Профілактика дефіциту йоду є обов’язковою процедурою для кожної людини, а особливо важлива вона для дітей. Йод відповідає за важливі функції організму і його відсутність може нашкодити здоров’ю.

- Йод необхідний кожній людині протягом усього життя, його брак в організмі хоч і непомітний на перший погляд, але може спричинити досить неприємні наслідки. Значно ускладнює проблему той факт, що організм не здатний самостійно виробляти йод, він може надходити тільки ззовні: з корисних продуктів харчування або ж із спеціально розроблених вітамінно-мінеральних і лікарських комплексів.

Необхідність йоду обумовлена його значенням для синтезу тиреоїдних гормонів, майже половину маси основного гормону щитовидної залози, тироксину, складає йод. Гормони щитовидної залози беруть активну участь в розвитку та регуляції функції нервової системи та психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції та кістково-м’язової системи.

Відомо, що під впливом тиреоїдних гормонів матері на 12-15 тижні вагітності формуються основні структури головного мозку плода (в тому числі кора, мозолисте тіло) та орган зору. Уже на 15-40 тижні вагітності тиреоїдні гормони матері та плода сприяють формуванню нервової системи, визріванню нейронів, мієлінізації, формуванню синапсів.

 Проблема дефіциту йоду в Україні носить ендемічний характер, тобто для виникнення цього захворювання існують об’єктивні передумови через нестачу йоду в ґрунті, воді, продуктах харчування. Черкаська  область відноситься до регіону з незначним йододефіцитом, але погіршення екологічного стану довкілля, розбалансованість добових раціонів, особливо по макро- і мікроелементному складу не виключає цю проблему.

 Які ж практичні заходи можуть бути рекомендовані для профілактики йодної недостатності?

  Найбільш ефективною є постійна масова профілактика. Вона полягає у тому, що все населення країни постійно використовує йодовану сіль як джерело йоду. Саме йодування всієї солі, яка використовується у харчуванні людей і домашніх сільськогосподарських тварин, за рекомендацією ВООЗ, ЮНІСЕФ є головним методом профілактики дефіциту йоду у населення. Перевага надається саме йодованій солі через те, що вона є доступним, безпечним, дешевим для всіх продуктом, що споживається повсюдно, усіма категоріями населення протягом цілого року в однаковій кількості. Для досягнення профілактичного ефекту йодованої солі вживають стільки ж, як і звичайної, оскільки при регулярному її використанні в організм надходить фізіологічно необхідна кількість йоду, без ризику його передозування. Для цього до харчової солі додається калію йодат. Необхідно враховувати, що під час зберігання солі вміст йоду в ній зменшується, а під час варіння йод частково вивітрюється, через це солити їжу необхідно в кінці варіння. Йодована сіль не впливає на смакові якості їжі, не викликає побічних явищ.

Чи додають йодовану сіль під час виробництва продуктів харчування?

  Масова йодна профілактика здійснюється також йодуванням води, що розфасовується, хліба, молока, додаванням йодидів у корм домашніх тварин, у воду при зрошуванні полів. Групова профілактика йодної недостатності проводиться для категорій населення з найбільшим ризиком йодного дефіциту – це діти, підлітки, вагітні, годувальниці. Найкращим джерелом йоду для немовлят є молоко матері.

Для групової профілактики використовуються різні препарати йодиду калію. Індивідуальна йодна профілактика проводиться у випадках зростаючої потреби в йоді. Вона рекомендується жінкам за рік до планової вагітності, після важких інфекційних та соматичних захворювань і включає вживання водоростей, морської капусти, полівітамінів із вмістом йоду та препаратів йодиду калію.

Які продукти містять йод?

  Найбільше йоду міститься у морській капусті, морських водоростях, морській рибі та риб’ячому жирі. Молочні продукти також є відмінним джерелом йоду для організму людини. Найбільшу кількість йоду містить саме молоко – приблизно 16 мг, в кефірі міститься трохи менше йоду – 14 мг, в сметані – приблизно 8 мг йоду, а у вершках 9 мг.

Полуниця, перець, помідори, часник, редиска, капуста або картопля, волоські горіхи можуть бути здоровим доповненням до вашої дієти у разі, якщо вам потрібно збільшити споживання йоду. Якщо картоплю вживати з шкіркою, то одна середня печена картоплина може забезпечити 60 мікрограмів йоду.

Незалежно від того, в якому стані вживаються яйця, варені, омлет або яєчня, вони можуть стати відмінним джерелом поповнення йоду в організмі. Всього одне велике варене яйце забезпечує близько 12 мкг йоду.

КНП "Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров'я ЧМР"

Категорія: Поради лікаря | Додав: 123 (30.07.2018)
Переглядів: 9
Всього коментарів: 0