Головна » Статті » Поради лікаря

До чого може призвести дефіцит йоду в організмі людини?

Йод - важлива складова людського організму. Він є незамінним учасником утворення гормонів щитовидної залози. Ці гормони потребують абсолютно всі органи і системи організму, вони також впливають на білковий, жировий, вуглеводний обмін речовин і терморегуляцію.

Достатня кількість йоду забезпечує людину енергією, як для фізичної, так і для розумової активності, сприяє росту, розвитку організму.

Крім того, вже існують науково підтверджені докази того, що йод впливає на розумовий розвиток.

 

Ознаки йододефіциту.

Ознаки йододефіциту: емоційні (дратівливість, погіршення пам’яті, уваги, реакції, сонливість, тривалий депресивний стан та інші); ослаблення імунітету, і як наслідок схильність до інфекцій, простудних захворювань, аритмії тощо. І один з найбільш явних ознак наявності у людини дефіциту йоду - це збільшення щитовидної залози. Але це вже говорить про прогресуюче захворювання.

Небезпека йододефіциту полягає в тому, що всі перераховані вище ознаки істотно загострюються і за відсутності належного лікування можуть стати незворотними, а збільшена щитовидна залоза може почати чинити тиск на сусідні органи, викликаючи тим самим сухий кашель, напади задухи і утруднення при ковтанні їжі.

Наслідком запущених захворювань щитовидної залози у дітей можуть стати: відставання у фізичному і розумовому розвитку, сповільнений ріст, порушення мови, глухонімота.

Профілактика йододефіциту.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) встановлені фізіологічні добові норми споживання мікроелемента - йоду. У середньому ця норма становить від 120 до 150 мкг щодня.

Основна кількість йоду надходить в наш організм з їжею. Найбільша концентрація йоду в морській рибі, морепродуктах, морських водоростях і риб’ячому жирі.

Самим ефективним методом заповнення дефіциту йоду, рекомендованим ВООЗ, є універсальна йодна профілактика, яка полягає у використанні йодованої харчової солі. Але обов’язково необхідно перевіряти її термін придатності, і додавати її у приготовлену їжу або в самому кінці приготування.

Також для запобігання негативним наслідкам йододефіциту можна вживати вітамінні препарати, які забезпечать фізіологічні потреби організму.

КНП « Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я» ЧМР

Категорія: Поради лікаря | Додав: 123 (25.04.2017)
Переглядів: 39
Всього коментарів: 0