Головна » Статті » Поради лікаря

ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ І-ГО ТИПУ

Дієта при цукровому діабеті є дуже важливим фактором і базується на принципах здорового харчування. Не тільки людям з діабетом, але і всім іншим, бажано обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів, жирних, копчених продуктів та збільшити вживання овочів. Харчування має бути повноцінним і різноманітним для забезпечення організму енергією.

Денний раціон повинен складатися з 50% вуглеводів (750Kкал), 30% жирів (300Ккал) і 20% білків (450 Ккал), їжа має бути багатою на мінерали, мікроелементи і вітаміни. Білки потрібні організму для росту та відновлення всіх органів і тканин, синтезу гормонів, практично не підвищують рівень цукру в крові. Багаті на білки: м'ясо, птиця, риба, яйця, сир, молоко, йогурт, соя, бобові, гриби. Жири – головне депо енергії в організмі. Вони містяться в молоці, вершковому маслі, маргарині, рослинній олії, жирних сортах риби, салі.   У процесі травлення вуглеводи перетворюються на глюкозу (цукор), яка засвоюється клітинами за допомогою гормону інсуліну. У людей з діабетом 1-го типу життєво необхідний інсулін не виробляється, тому глюкоза не може потрапити до клітин, її рівень у крові підвищується. У такій ситуації введення препаратів інсуліну (замісна терапія інсуліном) – єдиний спосіб зберегти життя людини та уникнути розвитку ускладнень. Цукор в крові підвищують тільки вуглеводи, тому необхідно підраховувати їхню кількість в продуктах що їх містять. Для підрахунку вуглеводів користуються умовним числом, яке називають хлібною одиницею (ХО).                                                                

1 ХО = 10-12 г вуглеводів, що містяться в шматочку хліба вагою 20-25 г. Система заміни хлібних одиниць дозволяє вживати однакову кількість вуглеводів, використовуючи за бажанням різноманітні продукти. За впливом на рівень цукру в крові вуглеводи поділяються на "легкі" та "складні".                                                                                             

• Прості або "легкі" вуглеводи (цукор, цукерки, кондитерські вироби, солодкі напої і соки з цукром, мед) швидко та значно підвищують цукор в крові, тому їхнє вживання необхідно обмежити. Ці продукти необхідно використовувати для нормалізації цукру при розвитку гіпоглікемії (цукор в крові менше 3,9 ммоль/л).            

 • "Складні" вуглеводи містять клітковину або жири, тому вони повільно всмоктуються і підвищують рівень цукру в крові поступово. До них відносяться: картопля, кукурудза, фрукти, ягоди, крупи, хліб, молочні продукти.                                                   

• Щоб уникнути різких коливань цукру в крові та введення великих доз інсуліну, не рекомендовано приймати більше 7 ХО за один прийом їжі. Приймайте їжу регулярно та коригуйте дозу інсуліну в залежності від апетиту та вмісту вуглеводів в їжі.                

Правила прийому їжі:

  • Основні та додаткові прийоми їжі (перекуси) мають бути приблизно в один і той же час.
  • Плануйте час та склад іжі з урахуванням інших занять   протягом дня, наприклад  заняття спортом чи сидіння за компютером.
  • Для перекусів використовуйте свіжі фрукти.
  • При надмірній вазі, зменшіть об`єм основних страв та перекусів.
  • Збільшуйте в своєму раціоні кількість клітковини.                                                                           

Таблиця 1 – Украй небажані або шкідливі продукти

Сало

Виноград, сухофрукти

Картопля фрі (смажена)

Соки і нектари фруктові

Червоне м’ясо та м’ясо з включенням жиру

Шоколадні цукерки, шоколад

Ковбасні вироби

Продукти з пшеничного борошна

Морепродукти: мідії, креветки, кальмари

Пиріжки, тістечка, торти, печиво, хліб чорний і білий

Сири, вершкове масло, сметана

Солодкі і напівсолодкі алкогольні напої

Домашні молочні продукти

Кава заварена

Cупи на бульйоні

Цукор, глюкоза, фруктоза

Доза та схема введення препаратів інсуліну повинні відповідати харчуванню (кількості та якості вжитих вуглеводів) для підтримання рівня цукру в крові в межах від 3,9 до 9 ммоль/л. Базову потребу в інсуліні забезпечує інсулін тривалої дії. "Харчовий" інсулін короткої або ультракороткої дії нормалізує рівень цукру після їжі, він вводиться відповідно до кількості та якості вжитих ХО й показників глікемії. Для засвоєння 1 ХО необхідні 1–2 одиниці інсуліну.                                                                      

Таблиця 2 – Необхідні або можливі продукти

Овочі і боби без обмежень

Горіхи та насіння (20-30 г/день)

Птиця (без шкірки)

Злаки: каші

Риба морська і інша (біла, помірної жирності)

Хліб грубого помолу

Морепродукти: устриці, гребінці, морська капуста

Кава фільтрована або розчинна, чай

Рослинні жири як заправка до блюда

Цукрозамінники на основі аспартама і ін

Молочні продукти з жирністю менше 2 %

Яйця (2-5 штук на тиждень)

Супи пісні, овочеві

Добова калорійність: 1000 - 1800 Ккал/на добу,

для чоловіків - 1500 Ккал,

для жінок - 1200 Ккал.

Фрукти до 300 г в день (сумарно), ягоди до 50 г/день

Соки овочеві

 

Хліб та хлібобулочні вироби = 1 ХО

Білий хліб

1 шмат

20 грамів

Житній хліб

1 шмат

25 грамів

Сухе печиво

5 шт.

15 грамів

Сухарі

2 шт.

15 грамів

Панірувальні сухарі

1 столова ложка

15 грамів

Солоні палички

15 шт.

15 грамів

 

Молоко і рідкі молочні продукти = 1 ХО

Вермішель, макарони, локшина

1-2 столових ложки в сирому вигляді і 2-4 у вареному

15 грамів

Гречана, манна, вівсяна, перлова, пшенична крупи, рис

1 столова ложка сирої крупи або 2 столових ложки готової каші

15 грамів

Мука

1 столова ложка

15 грамів

 

Картопля = 1 ХО

Картопля

1 шт. розміром з велике яйце

65 грамів

Пюре з картоплі

2 столові ложки

75 грамів

Смажена картопля

2 столові ложки

35 грамів

 

Фрукти і ягоди (з кісточками і шкіркою)

Абрикос

2-3 штуки

110 грамів

Ананас

1 шматочок (поперечний зріз)

140 грамів

Апельсин

1 шт., середній

150 грамів

Банан

½ шт., середній

70 грамів

Брусниця

7 столових ложок (1 чайна чашка)

140 грамів

Виноград

12 штук

70 грамів

Вишня

15 штук

90 грамів

Гранат

1 шт., великий

170 грамів

Грейпфрут

½ шт., великий

170 грамів

Груша, яблуко

1 шт., середня

90 грамів

Диня

1 шматочок

100 грамів

Кавун

1 шматочок

270 грамів

Ківі

1 шт., велика

110 грамів

Малина

8 столових ложок (1 чайна чашка)

150 грамів

Мандарин

2-3 шт., середні

150 грамів

Персик

1 шт., великий

120 грамів

Полуниця

10 шт., середні

160 грамів

Слива

4 шт., середні

90 грамів

Смородина

7 столових ложок (1 чайна чашка)

140 грамів

Хурма

1 шт., середня

70 грамів

Чорниця

7 столових ложок (1 чайна чашка)

140 грамів

Сік

100 мл натурального соку без цукру

100 грамів

 

Інші продукти

Котлета

1 шт.середня

70 грамів

Квас, пиво

1 склянка

250 мл

Морозиво

1 порція

65 грамів

 

Текст підготували Завідувач ендокринологічного відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня» ЧМР Тополенко О.В. та фельдшер із санітарної освіти  Семиліт Л.М.

Категорія: Поради лікаря | Додав: 123 (16.11.2018)
Переглядів: 15
Всього коментарів: 0