Головна » Статті » Поради лікаря

Отруєння грибами

  Кожного року влітку і восени люди вирушають у ліс по гриби. Грибний сезон  приносить у домівки не тільки радість і задоволення, але й хвороби та біди. Незважаючи на застереження, рекомендації грибникам, які лунають по радіо та телебаченню, висвітлюються на сторінках газет, не вдається уникнути отруєнь грибами.

   За 8 місяців 2018 року у Черкаській області зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами з 14 потерпілими , з них 1 дитина віком 17 років. Всі випадки без смертельних наслідків.  Потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби – моховики, сироїжки, парасольки, рядовки, які збиралися в лісах та лісопосадках. У більшості випадків отруєння викликані споживанням умовно-придатних дикорослих грибів, які недостатньо  пройшли необхідну попередню термічну обробку.

   Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися вони можуть, якщо збирають дуже молоді особини, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тому ніколи не слід збирати гриби, які в основі ніжки мають бульбовидне потовщення, а її кінець обгорнутий яйцеподібною плівкою, що є характерними ознаками блідої поганки.

   Для збереження вашого здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів.

   Для тих, хто незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:

   -  ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

   -  не рекомендується збирати старі перестиглі гриби; 

   - неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, у промислових зонах тощо);

   -  не варто купувати гриби поза ринками та у випадкових осіб. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль;

   - дотримуйтесь технології приготування та консервування грибів;

   - не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

    Єдиним способом розпізнавання їстівних та отруйних грибів є їх зовнішні ботанічні ознаки. Перші ознаки отруєння після вживання грибів з’являються через декілька годин, в деяких випадках пізніше. Характерними симптомами є: блювота, нудота, сильні колікоподібні болів животі, а також симптоми розладу нервової системи-судоми, марення, погіршення зору.

   Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння-негайно викликайте «швидку допомогу».

ПАМ’ЯТАЙТЕ: дотримання правил збирання та приготування грибів - справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і навіть смерть.

 

КНП "Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров'я ЧМР"

Категорія: Поради лікаря | Додав: 123 (30.08.2018)
Переглядів: 21
Всього коментарів: 0