Головна » Статті » Поради лікаря

Раціональне харчування дітей шкільного віку

За останніми даними ВООЗ, здоров'я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.

Сучасний школяр, на думку дієтологів, повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Організму, що росте, обов'язково потрібно вживати молоко, сир, кисломолочні продукти – джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву, боби, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше одного-півтора літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.

Кожний продукт харчування має особливості, пов'язані з його хімічним складом.

Розрізняють продукти рослинного і тваринного походження. Рослинна їжа є переважно вуглеводною, тобто має у своєму складі багато вуглеводів і мало білків. Тваринна їжа, навпаки, містить багато білків, а вуглеводів дуже мало або й зовсім не має їх. Знання властивостей того чи іншого продукту дає змогу якомога раціональніше використовувати його.

Дуже важливо нагодувати дитину «правильним» сніданком. Крім солодкого чаю, варення і кондитерських виробів, до нього повинні обов'язково входити хлібобулочні вироби, каші (вівсянка зарекомендувала себе найкраще), макарони, свіжі овочі; з фруктів перевагу віддають яблукам, багатим клітковиною і пектином. Це складні форми вуглеводів, запас яких необхідний дитині. Інші вуглеводи краще розподілити на проміжні прийоми протягом шкільного дня: фруктові напої, чай, кава, булочки, печиво, цукерки забезпечать постійне надходження свіжих порцій глюкози в кров і стимулюватимуть розумову активність школярів. Не менш важливий за значущістю компонент їжі, потрібний для задоволення енергетичних потреб школярів - це жири. На їхню частку припадає від 20 до 30% від загальних добових витрат енергії. Жири організм дістає з рослинного і вершкового масла, сала. Багато жиру є в м'ясі, сирі, яйцях, сметані.

Білки – це основний матеріал, який використовується для функціонування тканин і органів дитини. Білки відрізняються від жирів і вуглеводів тим, що містять азот, тому білки не можна замінити ніякими іншими речовинами. Незамінні амінокислоти - лізин, триптофан і гістидин - розглядаються як чинники росту, джерелами яких є м'ясо, риба і яйця. Школярі 7-11 років повинні одержувати на добу 70-80 г білка, або 2,5-3 г на  1 кг ваги, а учні 12-17 років - 90-100 г, або 2-2,5 г на1 кг ваги. Діти і підлітки - юні спортсмени, що мають підвищені фізичні навантаження (у тому числі й учасники туристичних походів), потребують збільшення добової норми споживання білка до 116-120 г у віці 10-13 років і до 132-140 г у віці 14-17 років. Найбільша кількість білків міститься в м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Для дітей рекомендуються нежирні сорти м'яса. У продуктах рослинного походження також є білки, особливо багато їх у бобових (боби, квасоля, горох, сочевиця, соя).

У дитячому харчуванні враховуються якісні особливості білків. При складанні норм харчування для дітей слід враховувати те, що їжа повинна мати відносно більшу енергетичну цінність, оскільки на кожен кілограм маси тіла дитині потрібна більша кількість енергії, ніж дорослій людині. Наприклад, дитині у віці до 1 року на1 кг маси тіла за добу треба 460,5 кДж; дитині молодшого шкільного віку – 293,1; юнакові 18 років – 209,3 кДж. Проте задовольнити потребу організму в енергії – це ще далеко не все. Наприклад, людині досить з'їсти 1,5 кг білого пшеничного хліба, щоб дістати 14 235 кДж, але така одноманітна їжа не може задовольнити потреби організму: йому потрібна різноманітна тваринна й рослинна їжа, які містить у необхідних кількостях білки, жири і вуглеводи.

Організм, що росте, потребує щодня чотириразового харчування. Добовий раціон слід розподілити так: сніданок – 20-25%, другий сніданок – 10-15, обід – 45-50, вечеря – 20-25% добової кількості їжі. Визначаючи норми харчування і складаючи раціон харчування, враховують вік дитини, масу її тіла, енергетичну цінність продуктів, їхні смакові якості та ін. Тільки таке точне врахування складу, якості і кількості поживних речовин в продуктах харчування забезпечує покриття всіх енергетичних витрат організму, що росте.

Меню для дітей треба продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості і потреби в харчуванні. Для збудження апетиту діти не потребують гострих приправ, таких як гірчиця, перець. Зате для них треба включати в меню квашену капусту, овочеві салати, вінегрети і т.ін. Дуже корисні страви з молока, молочних продуктів і круп. Обов'язковою умовою повного засвоєння поживних речовин є смакові якості їжі. Вживання тих самих страв з дня на день призводить до одноманітного раціону харчування, різко зменшує апетит і знижує виділення травних соків.

Харчування дітей влітку і взимку дещо відрізняється. У зимовий період при низьких температурах організм дитини витрачає більше енергії. Тому їжа дитини в цей період повинна мати більшу енергетичну цінність. Влітку при високій температурі навколишнього середовища рекомендується їжа, яка містить легкозасвоювані, необхідні для організму поживні речовини, оскільки діяльність травних залоз в дітей у спеку різко знижується, кількість травних соків недостатня. Легкозасвоюваною є, наприклад, молочно-рослинна їжа. Молочна їжа містить усі необхідні для нормального росту і розвитку дітей поживні речовини, а в рослинній, крім того, багато вітамінів, мінеральних солей і клітковини, яка посилює перистальтику кишок. Зловживання влітку жирною і м'ясною їжею може призвести до застою її в шлунку, кишках, що викликає бродіння, гниття, а нерідко й розлади діяльності травного каналу.

Правильне харчування школярів

Сніданок - це основа основ для кожної людини, а для дитини тим більше. Адже саме він запускає усі процеси травлення і обміну речовин в організмі і дає сили і енергію на першу половину дня. Часто дитина відмовляється їсти вранці, але ви повинні мотивувати її і змусити поїсти хоч трохи.

Що давати на сніданок? Найкраще будь-які каші. Але не мучте дитину тільки однією вівсянкою, адже рано чи пізно він просто зненавидить її. Готуйте кашу гречану, кукурудзяну, перловку і т. д. Подавайте до неї салат з овочів або фруктів. Також гарним сніданком може бути запечене або відварне м'ясо, а також риба. До речі, саме в м'ясі і рибі більше всього білка і воно буде насичувати вашу дитину дуже довго.

Соки або компоти стануть найкращим доповненням до сніданку. Але ні в якому разі не слід давати дитині солодощі, адже через годину дитина зголодніє знову. Також можете дати як десерт свіжі фрукти.

Під час перерви найкращим перекусом будуть фрукти. Краще, щоб це було яблуко або сезонні фрукти. Також можна дати домашнє печиво, яке більш корисне, ніж те, яке продають у звичайних магазинах.

50% всього денного раціону дитина, як і дорослий, повинна вживати за обідом. Перше, друге і десерт - головні складові для нормального організму, який росте. Якщо ваша дитина довго перебуває в навчальному закладі, то краще, щоб вона харчувалася у їдальні.

Наявність першої страви не просто бажана, а необхідна для здоров'я. Нехай це буде суп або борщ, але свіжий, гарячий, що дуже корисно для шлунка. На друге, як правило, картопля, рис, гречка або макарони з шматком м'яса, салат. А також можна дати дитині солодощі, але маленький шматочок. Адже за обід і так школяр вжив дуже багато їжі і рідини. А шлунку ту їжу треба ще і перетравити.


Полуденок починається десь через 3 години після обіду.

До того моменту багато їжі з обіду вже перетравилась, але не вся. Тому процесам травлення допоможе краще всього йогурт. Але для різноманітності можна дати також чай з бутербродом.

За вечерею школяреві переїдати не варто. Для того, щоб нормально працював організм і у дитини вистачило сил на домашні заняття, приготуйте омлет, тушковані овочі або сир. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 3 години до сну. Адже тільки так вночі ваша дитина буде краще спати, а на ранок прокинеться бадьорою. А сон, як ви знаєте, також важлива частина успіху.

Для харчування школярів дуже шкідливі будь-які ковбасні вироби, чіпси, сухарики, фастфуд, газовані напої та пакетовані соки, а також багато солодощів. Але не потрібно забороняти все і завжди. Ви можете дозволити раз на тиждень їсти продукти з того «шкідливого» переліку, адже в тому випадки спокуса не буде надто високою.

 

Лікар-гастроентеролог КЗ "Черкаська міська дитяча лікарня" ЧМР   Боєва О.П.

Категорія: Поради лікаря | Додав: 123 (31.05.2018)
Переглядів: 22
Всього коментарів: 0